~ Mina barndomsjular ~
var precis sådana som jag önskar att varje barn skulle få fira jul.

Mamma hade gjort den första pepparkaksdegen innan advent och redan då kom den härliga doften av jul till vårt hus. Mamma bakade och julpysslade mycket med mig och min bror. Jag älskade att göra julklappar till familjen. Min bror och jag fick vara med om att göra julkorv och stöpa julljus och naturligtvis baka pepparkakor, lussekatter och andra julkakor och julgodis.

Ännu ett trevligt julminne är adventskalendern med paket som hängdes upp på natten till den första december. Det var något magiskt med den och jag kände att nu är det snart jul och redan som barn tyckte jag att hela december var mysig inte bara julafton. 
 
Lussa brukade vi göra för våra föräldrar, ibland tillsammans med några kompisar. Vi brukade titta på Luciamorgon samtidigt som vi åt frukost. Efter frukosten brukade vi få en pepparkaka! Det fick vi aldrig annars på morgonen så just därför minns jag det så väl!


Julgranen brukade min pappa ordna men sedan var det mamma och vi barn som klädde den. Vad spännande det var när pappa kom ner med julkartongerna från vinden och man fick återse de gamla kära julsakerna! På lillejulaftonskväll hängde vi varsin strumpa på våra dörrar och på morgonen så låg där några julklappar, frukt och lite godis. Julklappen var något vi kunde sysselsätta oss med under förmiddagen.

Jullovsmorgon på TV var ett av de få tillfällen som det visades tecknad film på TV. Att vänta på julklapparna minns jag inte som en jobbig väntan utan jag tyckte redan som barn att väntan var en del av julglädjen.

Vi firade alltid julafton med min mormor och morfar och min farbror och vissa år även med min morbrors familj.

Efter förmiddagens förberedelser brukade vi äta julbord. Sedan får de som vill titta på Kalle Anka och därefter brukade tomten komma.
 
När jag var barn var det oftast min farbror som var tomte. Jag hade en kompis som var fyra år äldre och hon berättade tidigt för mig att jultomten är en utklädd människa. Jag har ett svagt minne från när hon berättade det men har tyvärr inget minne från att jag har trott att det är den riktige tomten som kommer. För visst finns tomten! (Även om han inte hinner komma till alla barnen själv...)
Efter julklappsutdelningen bjöd vi tomten på mini-pepparkakor och sedan när han gått var det dags att öppna alla underbara julklappar! Jag har alltid tagit god tid på mig med öppningen medan min bror snabbt öppnade sina paket. När vi lekt en stund med paketen var det dags för julgröten.

Efter julgröten brukade vi ofta spela något julklappsspel eller leka med någon annan julklapp till det var dags för "stora julfikan"! Vi fick vara uppe så länge vi ville och så småningom gick jag och la mig, trött och lycklig!

De övriga juldagarna lekte vi med våra julklappar och spelade våra julklappsspel och läste våra julklappsböcker. Också lekte vi förstås i snön! När jag var barn hade vi alltid snö i Skåne på julafton nu vet man inte riktigt hur det blir...

Just gemenskapen, stämningen och glädjen är väl det som har präglat mina barndomsjular. Både mamma och mormor älskade julen och glädjen smittade av sig. Mamma och mormor skapade mina drömjular som barn, men det är även de som lärt mig att det blir jul ändå, oavsett hur mycket man hinner göra av allt det man vill så blir det jul ändå och huvudsaken att man har varandra och inte stressar så att man fördärvar sig.

Här är några bilder från när jag var liten.

 

JulBak.jpg (66500 bytes) JulLjusstöpning.jpg (68047 bytes) Julgodis.jpg (85581 bytes)
Pepparkaksbak Ljusstöpning Julgodis
JulKorvstoppning.jpg (74707 bytes) Lucia!.jpg (74989 bytes) JulPepparkakshus.jpg (59226 bytes)
Korvstoppning Vi med kompisar på lucia. Pepparkakshus