~ Hemmagjorda julklappar och "gå-bort presenter" ~

Visst är det väl roligast att ge bort klappar som man själv har gjort?
Eller att få saker som givaren har tillverkat själv?
På denna sidan har jag samlat lite trevliga tips!

Här har jag dekorerat tändsticksaskar. 

Hembakat
Hembakat bröd, en mjuk kaka,  småkakor eller godis är sådant som är lätt att göra och förpacka trevligt, antingen i en cellofanpåse med ett vackert band eller i en julburk.

 

 

 

 

 

Trolldeg
Trolldeg är ett billigt och kul material för både barnen. Ett år gjorde jag "brödtavlor" som julgåvor. Jag gjorde små kakor och lussekatter och klistrade dem på en bit runt knäckebröd. Barnen kan även göra ljusstakar som ser ut som lussekatter. Färga degen gul med karamellfärg, du kan också pensla den under gräddningen för att få "bakad-effekten". Små figurer t ex pepparkaksfigurer (av trolldeg) kan man klistra magneter på. Titta gärna in på min sida med julgransprydnader för fler trolldegstips.

julkakstavla.jpg (196285 bytes)

Ljus
Att göra julljus till sig själv och andra är jättekul! Man kan antingen stöpa, gjuta eller rulla bivaxljus. Bivaxljusen är klart snabbast och enklast att göra. Vill du stöpa gren-ljus knyter du 2 eller flera vekar på pinnen. Gör inga knutar på själva ljuset, det blir så småningom stora klumpar. Trä istället igenom veken med nål eller smält helt enkelt fast den när du doppar första doppet. Hur du ska fästa vekarna till grenljus? Jo en veke i mitten som är lika lång som du vill ha ljuset. Sedan en veke som knyts på båda sidor om mittveken så att den bildar ett U! Knyt alltså inte på själva ljuset där det står knyt syftar jag på pinnen du knyter vekarna i.

julljus.jpg (364090 bytes)

 

Blom eller ljusdekoration
Gör din egen dekoration med julblommor, en liten prydnad och gärna lite material du har plockat i skogen.

adventljus2.jpg (438361 bytes)

 

 

 

 

Har du andra hemmagjorda matvaror såsom sylt, inäggningar, saft, vinäger eller vad det nu kan tänkas vara blir det säkert en uppskattad present! Pryd burklocket med en bit tyg och ett fint band runtom.