~ Våra jultraditioner ~

Denna har jag gjort själv!
Det bästa med julen och december är stämningen. Julen för mig är så mycket mer än själva julafton. Det bästa är nästan alla förberedelser, såsom att pynta, pyssla, baka, köpa och göra julklappar.

Julklapparna är vi färdiga med senast i november. 
Barnens paketkalendrar funderar jag på nästan hela året. Eftersom paketkalendern var så viktig för mig själv känns det viktigt för mig att föra den traditionen vidare till mina barn. Det behöver inte vara småplock ach vad många kallar skräp utan jag brukar få ihop ett bra innehåll i paketen.

Till advent hänger vi förstås upp julgardiner, sätter fram advenstljusstakar, stjärnor och andra ljusdekorationer. Vår julkortstomte brukar vi också plocka fram.
Hemmagjorda julprydnader som bonader och dukar vill jag också få upp till advent.


Julbaket startar med pepparkakor och lussekatter. Dessa brukar vi baka tillsammans hela familjen. Sedan brukar jag göra lite andra småkakor och mjuka kakor. Barnen får vara med när de själva vill.

Jag brukar julpyssla tillsammans med barnen. De gör lite småsaker till sina rum och lite att ge bort i julklapp. Jag har inte stöpt ljus med dem men hoppas kunna göra det också så småningom.

Julmusik älskar jag att lyssna på, vi har många julskivor med olika sorters julmusik. En härlig blandning av glada och stämningsfulla julsånger.

Mina keramik jultomtar brukar jag plocka fram ganska tidigt för att hinna titta på dem och njuta av dem innan jul.

Lucia är stressigt, som förskollärare ska jag vara med och ordna Lucia på jobbet, sedan går våra 4 barn på musikskola/musikförskola. Jag tror ni förstår?

 


Jag brukar göra de flesta julkorten själv, fotografi på barnen och sedan scrappar jag själva kortet.


Julgodisfavoriterna är helt vanlig knäck och kola, marknadsnougat, mozartkulor eller schackrutor, och sedan brukar vi även testa något nytt.

Ett pepparkakshus har vi börjat göra sedan vi fått barn. Istället för smält socker kan man limma ihop med blockchoklad, det blir inte alls lika varmt.

Ifall tiden räcker så är det kul att slå in julklapprna lite festligt med egna dekorationer och etiketter.

Julgranen brukar vi klä ungefär en vecka innan jul. Då hinner man njuta av den innan jul också. Vi brukar köpa kungsgran för de håller bättre och barrar inte.

På lillejulafton (dvs 23:e dec) brukar vi ha en uppesittarkväll med barnen. Vi gör julgodis och bakar de sista kakorna såsom struvor och klenäter. Kvällen avslutas med julfika och en julfilm. Barnen hänger upp sina strumpbyxor eller långkalsonger innan de lägger sig och sätter ut en grötskål till tomten. På natten kommer tomten och lämnar någon julklapp i strumpbyxorna som får öppnas på morgonen.