xm1ln3a.gif (6015 bytes)
Mössens Jul
En julsaga skriven av mig, Marie Glader 1999

12.gif (2262 bytes)

Nu ska jag berätta om den julen som mössen Lina och Pontus brukar berätta om för sina små mus-barnbarn. Det hela hände när Lina och Pontus var i samma ålder som deras barnbarn nu är.

8.gif (1874 bytes)

Lina och Pontus bor i Sagoskogen tre barnsteg från den stora eken som ligger bakom grandungen. Där finns det en liten dörr invid stenen till mössens krypin.

0granar2.gif (5781 bytes)0sten5.gif (7491 bytes)

När julen närmar sig har skogsmössen bråda dagar, de samlar mat och förbereder inför den stora julfesten som de brukar fira tillsammans med kusinerna från Önskeskogen och Vis-skogen. Kusinerna från stan brukar inte komma till jul, de tycker det är bekvämare att stann i stan där det inte är så mycket snö.

Varje år brukar några av de vuxna mössen fara till stan en dag för att skaffa några av de saker som är svåra att få tag på i skogen och som en mus inte kan fira jul utan. Osten t ex och polkagrisarna! I år frågade moster Mussa om Lina och Pontus ville följa med till stan, om de ville!! De blev så glad att de rakst knöt ihop svansarna till en rosett, jo så gör möss när de blir extra glada. Lina och Pontus hade aldrig varit i stan på vintern förut. De vaknade tidigt på morgonen, åt snabbt upp sina brödsmulor och kilade ner till hållplatsen där Mussa väntade på dem tillsammans med de andra stadsresenärerna. Efter en stund kom familjen Ekorre hoppandes, varje Ekorre tog med sig tre möss. Mössen fick hålla sig fast i svansarna  på Ekorrarna och sedan bar det iväg mot staden.

squirrel_l.gif (1480 bytes)

0husrad3.gif (14918 bytes)

Lina och Pontus fick vara hos kusinerna Ville och Vera och leka medan moster Mussa ordnade med osten och polkagrisarna.
11.gif (1453 bytes)    msean1d.gif (846 bytes)

Hemma hos Ville och Vera fick de se det vackraste de någonsin sett! Hos människorna som bodde i stora huset där Ville och Vera hyrde rum fanns det en gran inomhus och den granen var smyckad med de vackraste lampor i olika färger. En sådan gran ville Lina och Pontus ha!

48.gif (22930 bytes)

När barnen kom hem till sina föräldrar berättade de om den vackra granen de sett. Det är bara människor som vill ha sådana granar tyckte mamma och pappa, kommer inte på fråga att vi ska ha en sådan gran här i Sagoskogen!!

Lina och Pontus skrev ett brev till Tomten och berättade om sin önskan. Tomten hade aldrig varit hos dem förut men så hade de heller aldrig önskat sig något för det brukar inte små skogsmöss göra. De visste dock att han brukade besöka Ville och Vera i staden.

santa1a.gif (1580 bytes)

Musbarnen hade så mycket att göra på dagarna så de tänkte inte så mycket på den vackra granen då, men på kvällen när de hade lagt sig brukade de prata om den, hu vacker den varit. Tänk vad glad alla våra vänner skull bli om vi hade haft en sådan gran när de kommer på julbesök!

På dagarna bakar de tillsammasn med mamma visste du att munkar är mössens favoritjulkaka? Munkar med chokladglasyr och fruktglasyr!
4donut28.gif (5146 bytes)

En dag säger pappa att de ska skynda sig till Storskogen för idag är det stora granhämtardagen! Det är den dagen när de snälla människorna brukar hugga sin julgran i skogen och barnen brukar ha med sig små brödbitar och nötter som de lägger bakom en stor sten. Dit brukar alla mössen kila och hämta lite godsaker att fylla på i vinterförrådet med. Det brukar räcka till både mössen och ekorrarna!

0barn1.gif (4763 bytes)

Ibland vill Lina och Pontus hellre leka med sina kompisar är baka med mamma. Då brukar de åka pulka, kasta snöboll också har de gjort en stor snögubbe!

15.gif (4042 bytes)

Nu närma sig julafton med stormsteg och ikväll ska alla kusinerna komma, oj vad spännande! De brukar alltid har så mycket att prata om också har det alltid kommit någon liten ny musbebis till någon familj.

285food5.gif (3035 bytes)  muscl1d.gif (601 bytes)  muscl1b.gif (568 bytes)  micecl1b.gif (719 bytes)  muscl1c.gif (605 bytes)  mouse6.gif (2038 bytes)

Alla mössen samlas i stora festsalen, de äter frukt och dricker tallbarste och pratar om allt som hänt under den långa mörka hösten. Barnen har sitt eget krypin där de leker lekar och berättar sagor för varandra. Lina och Pontus berättar om granen i stade men ingen av de andra mössen tror på dem. de tror att det bara är en saga!

När det är dags att sova följs alla åt ut i den kalla vinternatten. På himlen ser de något de aldrig har sett förut!

SANTSLGH.gif (49580 bytes)

När de sedan tittar bort mot grandungen blir de alldeles stumma, massor av kulörta lampor lyser upp granarna! Lina och Pontus tar varandra i handen och ler, tomten hade fått deras brev!

ani37.gif (10236 bytes)ani37.gif (10236 bytes)ani37.gif (10236 bytes)ani37.gif (10236 bytes)ani37.gif (10236 bytes)ani37.gif (10236 bytes)ani37.gif (10236 bytes)

Han hade inte bara smyckat granarna utan hade även smyckat alla de små gäststugorna! Ingen av de andra mössen kunde förstå var alla de vackra lamporna kommit ifrån.

ani40.gif (4683 bytes)ani40.gif (4683 bytes)ani40.gif (4683 bytes)ani40.gif (4683 bytes)ani40.gif (4683 bytes)

14.gif (2077 bytes)

På julaftonen hade de som vanligt ett kalas som man pratade om långt fram på vårkanten. Kalaset inleds med att gamle Enok ringer i julklockan och efter det är det dags för maten och sedan sjunger man mössens egen julvisa. Festen varar till sent på natten, men Lina och Pontus gick ut flera gånger för att titta på de vackra lamporna. Alla jular efter denna speciella jul är det deras speciella juluppgift att sätta upp de vackra lamporna som påminner dem om julen då de var små barn.

mouse11.gif (1381 bytes)  285food3.gif (3042 bytes)  mouse2.gif (1438 bytes)  mouse9.gif (2857 bytes)  mouse5.gif (1918 bytes)  muscl1a.gif (619 bytes)  11.gif (1453 bytes)   micecl1a.gif (854 bytes)

Mössens julafton text Alf Pröysen, svensk text Ulf Peder Olrog

1. När nätterna blir långa och kölden sätter in, tar mamma mus och samlar hela barnaskaran sin, hon visar sen på fällan ni aktar er för den så får vi allesammans fira jul igen. 

Hejsan hoppsan och fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad.Hejsan hoppsan och fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad!

2. Och Mamma Mus är flitig, hon hämtar en bit kol
och svärtar tak och väggar i sitt lilla musehål.
För nere uti källarn har mössen sitt krypin,
Där städar barna skrymslena med svansen sin. 

Ref:Hejsan, hoppsan…….. 

3. Till slut så kommer kvällen som alla väntar på
och Pappa Mus han letar fram en stövel utan tå.
Den har dom sen till julgran och pryder den så fint
Med spindelväv i gult och blått och gredelint. 

Ref: Hejsan, hoppsan…….. 

4. Var unge får till julklapp en liten liten nöt,
den gnider dom med kolapapper, så att den blir söt.
Från skafferiet tar dom en fläskbit eller två,
Och den får allesammans lov att lukta på. 

Ref: Hejsan, hoppsan……. 

5. Och gamla Mormor Mus hon har också kommit ner,
och hennes gungstol gungar takt, när som hon dansen ser.
D´är ingen riktig gungstol, för som ni alla vet,
Så sitter hon och gungar på en stor potät. 

Ref: Hejsan, hoppsan………. 

6. Dom hoppar och dom dansar och trallar så en stund,
tills Pappa Mus han säger: "Nej, nu tar vi oss en blund.
Och barna går till sängs, medan pappan håller vakt,
Och snart så snarkar allihop i schottistakt. 

Ref: Hejsan, hoppsan………….  

7. Men gamla mormor gäspar och säger liksom så,
att julen den är roligast för alla som är små.
Om ingen går i  fällan och aktar sig för den,
Ska alla nästa år få fira jul igen.

 

msean1b.gif (1569 bytes)

 

Till Maries Julsida 

   logoritvacyklamen.gif (5058 bytes)  xm1lg1a.gif (1325 bytes)