Julplanering

Jag får ofta frågan om hur jag som 4-barnsmamma hinner med allt men det gör jag inte, hinner med allt alltså. Men mycket handlar om planering och prioritering. Även julen. Julen ska vara en tid för avkoppling inte stress. I December har vi mycket som ska hinnas med, 4 barn som har lucia på förskola och skola (de går allihop på musikfriskola) avslutningar och uppvisningar på aktiviteter. Dessutom jobbar jag själv på förskola och ska ha lucia med barnen där och både Rickard och jag har julbord och avslutningar på jobb och fritidsaktiviteter.

Vad jag skulle komma fram till är att för att December inte ska bli stressig så vill jag börja i god tid samt fundera på vilket som är viktigt att hinna med och vilket som vi kan hoppa över.

Jag är ju den pyssliga typen som älskar att ge julklappar och göra julkalendrar till barnen och julklappsinköpen brukar vi vara klara med i november. Barnens julkalendrar funderar jag lite på under hela året och de är också klara i november. De får ofta sådant som de ändå skulle ha fått och behövs det utfyllnad så blir det strumpor, kalsonger, trosor, guldtia, och på lördagar något godis. Jag älskar att pyssla med deras kalendrar och tycker inte det är jobbigt att slå in deras 96 kalenderpaket. Däremot tittar jag sällan på TV, nästan inte alls.

Mycket av julmaten och nästan alla kakor och julgodis kan man göra innan och frysa in. Även här funderar jag på vad vi ska ha på julbordet. Har vi gäster så blir det knytis, jag har ju lite koll på vilka som vill göra vad  och försöker göra en rättvis uppdelning som passar alla. 2007 åt vi julbord själva och då gjorde vi bara de rätter som barnen och vi ville ha. Har man en stund över på helgerna i november kan man lätt passa på att göra något till julen och frysa in. Gör man tex någon köttfärsrätt så köper man lite extra och rullar julens köttbullar.

De sista matinköpen försöker jag planera in att göra när inte alla andra är i affären, dvs antingen på kvällen en stund innan de stänger eller på morgonen direkt när de har öppnat. Saker som håller sig köper jag innan så det bara är färskvarorna man behöver köpa de sista dagarna.

Att julpynta är viktigt för oss så det tar vi oss tid till. Har vi mer tid blir det mer pynt och är det mindre tid så blir det mindre pynt. Lådorna märks upp tydligt, ex lucia i en låda, julgranssaker i en låda, jullandskapet i en låda, designtomtarna för sig osv.

Min mamma och även mormor skapade drömjular när jag var barn men det är även de som har lärt mig att det blir jul ändå även om man inte orkar  göra allt man kanske vill. Huvudsaken är att få träffa sina nära och kära.